Neem dan altijd contact op met uw lokale installateur. Dit kan bijvoorbeeld de installateur zijn die uw warmtebron (ketel of warmtepomp) in onderhoud heeft. Robot levert uitsluitend aan de professionele handel en niet aan eindgebruikers.
1. Hoelang duurt het voor de vloerverwarming op temperatuur is?
Vloerverwarming heeft tijd nodig om op te warmen. Over het algemeen duurt het twee à drie weken voordat de vloerverwarming opgewarmd is, afhankelijk van de vloer. Het is aanbevolen te beginnen bij 20/25ºC en elke dag maximaal 2 graden verhogen, met een max van 5 graden per week. Vraag na bij uw vloerleverancier welke temperatuur wordt aangeraden voor uw vloer.
2. Hoe stook ik energiezuinig?
U stookt het meest energiezuinig als u de temperatuur zo constant mogelijk houdt. Hierdoor raden we aan geen nachtverlaging te gebruiken. Het duurt namelijk bij het aanbreken van de dag te lang voordat de vloer weer is opgewarmd. Ook kost een te hoge nachtverlaging juist meer energie om de vloer op temperatuur te krijgen. Wilt u op een gegeven moment toch gebruik maken van nachtverlaging? Zorg er dan voor dat de temperatuur met niet meer dan 2 ºC verlaagd wordt.
3. Waarom staat er een verschil tussen de twee meters?
De temperatuur van de aanvoer is hoger dan de retour. Er hoort hier een verschil tussen te zitten van 5 à 10 ºC. Het temperatuurverschil komt doordat er ondertussen warmte is afgegeven aan de vloer. Is dat niet het geval? Bel dan uw installateur.
4. Wat moet ik doen bij storingen?
Bel bij storingen uw lokale installateur, bijvoorbeeld de installateur die uw warmtebron (ketel of warmtepomp) in onderhoud heeft of de vloerverwarming heeft geplaatst. De installateur kan storingen vaak professioneel verhelpen. Schakel de pomp nooit uit en trek nooit de stekker uit het stopcontact. Als u dat wel doet, is de kans aanwezig dat de pomp vast gaat zitten.
Heeft of kent u zelf geen installateur dan kunt u een installateur selecteren op onze website.
5. Hoe werkt de thermostaatknop?
Op de witte thermostaatknop zit een vergrendeling. Duw de ring naar achteren, nu kunt u de thermostaatknop naar wens draaien. Het is aanbevolen te beginnen bij 20/25ºC en elke dag maximaal 2 graden verhogen, met een max van 5 graden per week. Vraag na bij uw vloerleverancier welke temperatuur wordt aangeraden voor uw vloer.
6. De vloerverwarming wordt niet warm. Waar ligt dit aan?
Als een vloerverwarmingsysteem niet warm wordt, kan dat verschillende redenen hebben. Kijk in de tabel voor mogelijke storingen. Staat de storing er niet bij? Bel dan uw installateur.
Storing
Mogelijke oorzaak
Oplossing
Vloerverwarming wordt niet warm
Er is geen warmtevraag
Creëer warmtevraag door middel van het verhogen van de temperatuur op de kamerthermostaat *
Thermostatiseerbare ventielen zijn gesloten
Open de thermostatiseerbare ventielen *
Pomp draait niet
Zie ingebruikstelling
CV aanvoer is warm maar vloer wordt niet warm.
Onvoldoende flow naar de verdeelunit (primair)
Bel uw installateur voor advies.
Lucht in vloerverwarmings- syteem
Laat de installateur controleren of er lucht aanwezig is in het systeem.
Pomp draait niet
Zie ingebruikstelling en uitleg pompen
Vloerverwarming wordt te warm
Thermostatische regeling staat te hoog
Thermostatische regeling lager instellen
Thermostatiseerbare ventielen niet ingeregeld
Bel uw installateur voor advies.
Pomp maakt geluid
Lucht in het circuit
Installatie laten ontluchten
7. Hoe werkt vloerverwarming?
Vloerverwarming werkt door middel van een verwarmingssysteem wat ingebouwd is in de vloer. Het verwarmde water stroomt door de buizen in de vloer, de buizen worden warm in de vloer en uiteindelijk ook de vloer. Door de warme vloer wordt uiteindelijk ook de ruimte verwarmd. De warmte stijgt omhoog in de ruimte en wordt gelijkmatig en efficiënt opgewarmd.