Project Sanibell Robot Vloerverwarming

Robot Vloerverwarming is een Nederlands bedrijf dat sinds 1988 verdeelunits produceert. Naast verdeelunits van bewezen kwaliteit biedt Robot ook de overige producten om een vloerverwarmingsinstallatie compleet te maken zoals buis, regelingen, wapeningsnetten, bevestigings- en isolatiematerialen. Dit samen met de mogelijkheid tot het aanleveren van berekeningen en legplannen heeft ervoor gezorgd dat Robot Vloerverwarming een sterke positie heeft bemachtigd op de projectmarkt.

Aanvragen voor projecten komen bij Robot op verschillende manieren binnen. Soms komt de aanvraag van de eindgebruiker of projectontwikkelaar, regelmatig van de installateur en de andere keer via een rechtstreekse klant, de groothandel.

Een recent project is Sanibell in Oud Bijerland. Bij dit project kreeg Robot de aanvraag direct van de eindgebruiker, zo verteld Ronald Vervat Project Sales Manager bij Robot Vloerverwarming. Sanibell vroeg Robot om advies uit te brengen voor een vloerverwarmingsinstallatie in een nieuwbouw pand. Het betreft vloerverwarming voor een nieuw te bouwen pand met zowel kantoor als magazijn ruimte van in totaal 2600 m², dat als uitbreiding naast het huidige pand van Sanibell moest worden gerealiseerd. Naar aanleiding van deze aanvraag heeft Robot diverse vragen gesteld. Na een intensief gesprek bleek de wens; koelen en verwarmen voor het gehele pand inclusief de oprit te zijn.

Nadat de beslissing in samenwerking met Robot was gemaakt heeft Robot de eindgebruiker geadviseerd om contact op te nemen met een gespecialiseerd installatiebedrijf voor verder advies met betrekking tot de warmtepomp. Na intensief overleg tussen beide partijen is ervoor gekozen om van den Broek installatiewerken uit Etten-Leur bij dit project te betrekken. Van den Broek installatiewerken is gespecialiseerd in duurzame energie en heeft zowel voor het plaatsen van warmtepompen als voor het boren van de bronnen de benodigde certificaten behaald.

Bij de productselectie werden, zoals vaak bij projecten, alle partijen betrokken. Omdat Robot als producent van vloerverwarmingsverdelers een divers assortiment aan verdelers heeft, kan er voor elke situatie een passende oplossing worden gevonden. De warmtebron, bijvoorbeeld een cv-ketel, warmtepomp of stadsverwarming, bepaalt in veel gevallen welke verdeelunit geschikt is. In het project van Sanibell bleek de uitbereiding van het assortiment sinds begin 2016 met een pomploze composiet verdeler de juiste oplossing.

De pomploze composiet verdeler van Robot, de zogenaamde LT-C verdeler, is net als de Robot stalen LT verdeler geschikt voor systemen met een lage primaire aanvoertemperatuur (tot maximaal 45°C) waar een centrale pomp aanwezig is. Een voorbeeld hiervan is een systeem met een warmtepomp. De LT-C verdeler is daarnaast uitermate geschikt om zowel mee te verwarmen als mee te koelen.

Alvorens Robot de definitieve offerte kon opmaken was het van belang om een transmissieberekening te maken. Een transmissieberekening is belangrijk, omdat er altijd warmte verloren gaat in de constructie. Aan de hand van de transmissieberekening kan de gewenste warmteafgifte worden bepaald, aldus Ronald Vervat. Na het berekenen van de transmissie is een legplan gemaakt, waarop de leidinglengtes duidelijk worden aangegeven. De transmissieberekening en het legplan zijn vervolgens naar de opdrachtgevers verzonden ter acceptatie.

Na goedkeuring van zowel het type verdeler, de transmissieberekening en het legplan kon Robot de definitieve offerte verzorgen. Deze is via de groothandel Cevetech te Dordrecht verzonden aan van den Broek installatiewerken. Volledig afgestemd op de transmissie werden het aantal groepen per verdeler geoffreerd te samen met de buis en de draadstaalmatten. Zo bleek er door de transmissieberekening in het magazijn 20 mm RobotFloor PERT nodig te zijn en kon er in de kantoren met 16 mm RobotFloor PERT buis gewerkt worden.

Na acceptatie van de offerte zijn de materialen door de groothandel Cevetech aan van den Broek installatiewerken geleverd. Inmiddels heeft van den Broek het pand installatie technisch en gebruiksklaar opgeleverd.