Praktische Tips voor een Future Proof installatie (4)

ROBOT Tip #4: Selecteer de juiste verdeelunit.

Als er bij plaatsing van een vloerverwarmingssysteem nu nog sprake is van een hoog-temperatuur systeem en er in de toekomst moet kunnen worden overgeschakeld op een laag-temperatuur systeem, dan is het verstandig hier bij de keuze van de verdeler nu al rekening mee te houden. Lastig? Wij geven u graag advies!

Hoog en laag temperatuursystemen

De eerste selectie van een verdeler vindt plaats op basis van warmtebron en aanvoertemperatuur. Veel traditionele warmtebronnen werken met een hoge aanvoertemperatuur. Het is dan ook belangrijk dat er gekozen wordt voor een meng-injectieverdeler met circulatiepomp waarbij het afgekoelde vloerretourwater wordt bijgemengd met het hoge temperatuur aanvoerwater voordat het wederom in de vloer wordt gepompt. Bij lagere aanvoertemperaturen is het echter van belang dat er geen menging plaats vindt of dat deze menging te begrenzen is.

Met of zonder pomp

Verdeler met pomp: Als er nu een hoog temperatuur systeem aanwezig is, eventueel gecombineerd met radiatoren, kunt u het beste de LTV verdeler toepassen. De LTV verdeelunit is voorzien van een circulatiepomp en functioneert door het inregelventiel zowel met een hoge- als met een lage aanvoertemperatuur.

Verdeler zonder pomp: Indien de pomp uit het primaire systeem of een transportpomp zorgt voor de circulatie, kunt u bij een laag temperatuursysteem het beste kiezen voor een verdeler zonder pomp. Als er in de toekomst ook gekoeld gaat worden, is de kunststof LT-C verdeler of RVS verdeler zonder pomp een goede oplossing.

Handig overzicht!

De volgende twee tabellen laten, op basis van warmtebron en aanvoertemperatuur, eenvoudig zien welke verdelers voor de verschillende installaties geschikt zijn.

WarmtebronMogelijke Robot verdelers
CV-KetelStandaard verdeler, Optimum Flow, LTV verdeler,
LT verdeler*, LT-C verdeler*, RVS verdeler*
StadsverwarmingStadsverwarming verdeler
WarmtepompLTV verdeler, LT verdeler, LT-C verdeler, RVS verdeler
OverigSelecteer op aanvoertemperatuur en
koelmogelijkheid**

*Let op: CV-keteltemperatuur moet begrensd worden.

** Let op de eisen van de warmtebron, indien deze speciale eisen heeft neem dan contact op met Robot of met de leverancier van de warmtebron.

VerdelerMateriaalKoelen
mogelijk
Aanvoertemperatuur
min 70 °C
(primair)
Aanvoertemperatuur
40-60 °C
(primair)
Aanvoertemperatuur
tot 45 °C
(primair)
StandaardstaalX
Optimum
flow
staalX
LTVstaalXX
LTstaalXX
LT-CcomposietXX
StadsverwarmingstaalX
RVSRVSXX

Koelen

De vraag naar vloerkoeling neemt toe. In principe kan worden gekoeld met de Robot LTV verdeler, de LT, LT-C en RVS verdeler. Echter dient er bij de stalen verdelers rekening mee gehouden te worden dat de primaire temperatuur boven het dauwpunt blijft vanwege mogelijke condensvorming.

Meer Future Proof tips van ROBOT

Liever een advies op maat? Neem dan contact op met de specialisten van ROBOT!